Përgatiti: Frank Shkreli

Në një njoftim për mediet nga kryeqyteti Albany i shtetit Nju Jork, thuhet se Senati, që është dhoma e epërme e legjislativit të këtij shteti miratoi më 2 maj, 2017 rezolutën për të caktuar 4 Shtatorin si, “Dita e Nënë Terezës”, në kujtim të Shënjtores shqiptare dhe bamirses, e njohur anë e mbanë botës si, Nënë Tereza. Sponsorizuesi i kësaj rezolute ishte Senatori Republikan Martin Golden i lagjës Bruklin të Nju Jorkut. Senatorit Golden iu bashkuan edhe 30 senatorë të tjerë, demokratë të cilët ko-sponsorizuan nismën e Senatorit republikan Golden, duke siguruar kështu miratimin e kësaj rezolute për shpalljen e 4 Shtatorit si dita kushtuar kujtimit të murgeshës dhe shënjtores shqiptare, Nënë Terezës. Miratimi i rezolutës u prit nga duartrokitje të ngrohta nga përfaqsuesit njujorkezë, në sallën e legjislaturës së Nju Jorkut në kryeqytetin, Albany.

“Në kujtim të një jete të kaluar në shërbim të Zotit dhe duke ndihmuar më të varfërit, jam krenar të paraqes këtë rezolutë e cila përshtatëshmërisht nderon Nën Terezën në shtetin e Nju Jorkut, në përputhje me ditën e kanonizimit dhe shpalljes së saj Shënjtëreshë të Kishës Katolike. Për shumë vite, nepërmjet urdhërit të saj “Misionarët e Bamirësisë”, ajo ia ka dedikuar jetën dhe veprimtarinë e saj, nevojave të sëmurve dhe më të varfërve”, është shprehur Senatori Martin Golden duke njoftuar miratimin e rezolutës.

Senatori Golden vazhdoi duke theksuar se, “Si një simbol ndërkombëtar i dashurisë, Nënë Teresa — e lindur në një familje shqiptare dhe e pagëzuar me emërin Anjezë Gonxhe Bojaxhiu — me veprën e saj pati një ndikim të madh në botë dhe si e tillë, shteti Nju Jork do ta kujtojë dhe do t’a nderojë atë për gjithmonë”, përfundoi Senatori Martin Golden njoftimin se tani e tutje, 4 Shtatori, që është edhe data që shënon shënjtërimin e saj, do të njihet si ,“Dita e Nënë Terezës” në shtetin Nju Jork.

TEKSTI I REZOLUTËS NË ANGLISHT
J1841

LEGISLATIVE RESOLUTION memorializing Governor Andrew M. Cuomo to
proclaim September 4, 2017, as Mother Teresa Day in the State of New
York

WHEREAS, It is the sense of this Legislative Body to recognize and honor
extraordinary individuals whose lifework, spiritual leadership and guid-
ance served to enhance the quality of life for others; and

WHEREAS, Mother Teresa was one such individual; truly the model of
compassion and charity, she served the needs of the sick and the poorest
of the poor; and

WHEREAS, This Legislative Body is justly proud to memorialize Governor
Andrew M. Cuomo to proclaim September 4, 2017, as Mother Teresa Day in
the State of New York; and

WHEREAS, Mother Teresa was declared a Saint on September 4, 2016, at a
canonization ceremony conducted at the Vatican in Rome, Italy; and

WHEREAS, Born on August 26, 1910, in Skopje, now capital of the Repub-
lic of Macedonia, to Albanians, Nikolle and Dranafile Bojaxhiu, Mother
Teresa was baptized as Gonxha Agnes; and

WHEREAS, At the age of 18, she moved to Ireland and joined the Sisters
of Loreto at Loreto Abbey in Rathfarnham, Ireland; and

WHEREAS, She left for India in the year 1929, and started her noviti-
ate at a convent in Darjeeling, India; it was there she learned Bengali,
one of the main spoken languages in Kolkata, and began teaching at St.
Teresa’s School; and

WHEREAS, On May 24, 1931, Mother Teresa took her first religious vows
and adopted the name Sister Mary Teresa; it was while serving as a
teacher at the Loreto Convent School in Entally, Kolkata, that she
started focusing her attention on the poverty surrounding her in the
state; and

WHEREAS, In 1948, Mother Teresa started her missionary work with the
poor; it was then she replaced her traditional Loreto habit with the
iconic blue-bordered cotton sari; and

WHEREAS, In 2015, Pope Francis announced that the Church would be
declaring Mother Teresa as a Saint after the Church recognized a second
miracle attributed to Mother; a man from Brazil who was afflicted with
multiple brain tumors got healed after praying to Mother Teresa; the
first miracle was that of a 30-year old Kolkata woman getting healed of
her stomach tumor after praying to the Mother Teresa; both the miracles
occurred after her death; and

WHEREAS, In both cases, no scientific healing explanations could be
found by the Vatican committee; it was Pope John Paul II who approved
the first miracle and paved the Mother’s path to Sainthood; and

WHEREAS, Mother Teresa founded the Missionaries of Charity, a Roman
Catholic religious congregation, which in 2012, consisted of over 4,500
sisters and was active in 133 countries; and

WHEREAS, Sister Christi, a senior sister at the Missionaries of Chari-
ty, believes that the canonization of Mother Teresa would help to spread
Mother Teresa’s vital message ‘to serve the poor’; and

WHEREAS, The recipient of countless awards and accolades, in 1979
Mother Teresa received a Nobel Peace Prize for her missionary work in
serving the needs of the sick and the poorest of the poor; in addition,
on August 28, 2010, to commemorate the 100th anniversary of her birth,
the government of India issued a special 5 Rupee coin, being the sum she
first arrived with in India; President Pratibha Patil said of Mother
Teresa, “Clad in a white sari with a blue border, she and the sisters of
Missionaries of Charity became a symbol of hope to many including the
aged, the destitute, the unemployed, the diseased, the terminally ill,
and those abandoned by their families”; and

WHEREAS, Mother Teresa died on September 5, 1997, at the age of 87, in
Calcutta, West Bengal, India; the selflessness she demonstrated through-
out her life, and the intensity of her efforts to help others are
evidence that she truly made a difference in the world and will long be
remembered; now, therefore, be it

RESOLVED, That this Legislative Body pause in its deliberations to
memorialize Governor Andrew M. Cuomo to proclaim September 4, 2017, as
Mother Teresa Day in the State of New York; and be it further

RESOLVED, That a copy of this Resolution, suitably engrossed, be tran-
smitted to The Honorable Andrew M. Cuomo, Governor of the State of New
York.

Actions:
26/Apr/2017
REFERRED TO FINANCE
02/May/2017
REPORTED TO CALENDAR FOR CONSIDERATION
02/May/2017
ADOPTED