Shkruan: Shqipe HOXHA

Liburnia/ Li/Burrnia Madheshtore.
Liburnet ne antikitet  ishin ndërtuesit madheshtor te  anijeve,  të modelit me te sotisfikuar te ndërtimit të anijeve në botë -SHH
Gandeia (Gajeta) është  lloji më i hershëm i anijes pellasgo-ilire në detin Adriatik, që ka mbetur në përdorim të vazhdueshëm për katër mijëvjeçarët e plote. Anija është përdorur per peshkim si dhe per  transportin detar .
Galaia (galium, lat. Liburna navis, Gr. Libyrnidas Naus) ishte anije e rende e armatosur nenujore Liburne. Origjinale, galerat Liburniane emer  i mbajtur nder shekuj me radhë, për anijet luftarake te armatimit te  rende.
Liburna rotata (anija mbi rrota) mekanike, anije liburne me rrota,

wp-1486889122423

 

wp-1486889130415