“Easy invest”, një nga bursat e investimeve online ka mbyllur aktivitetin në Shqipëri duke marrë me vetë investimet e qindra kreditorëve në Shqipëri dhe Kosovë. Lajmi u njoftua nga kreditorët e kompanisë pranë Monitor, të cilët janë braktisur që në korrik të këtij viti pa asnjë sqarim.

Easy invest që funksiononte si një platformë investimi online, në korrik të këtij viti mbylli webin “www.easyinvest.al”nën shënimin “under construction”.

Gjithashtu adresa fizike e kompanisë në rrugën Donika Kastrioti, pallati 14 kati pare në Tiranë nuk i përket më kësaj kompanie.

Sakaq kompania ka shpallur falimentin në Qendrën Kombëtare te Regjistrimit duke kaluar në pezullim statusin e saj, që në korrik të këtij viti, por pa lajmëruar asnjë nga investitorët duke lënë pas vetëm humbje.

Frasheri nga Berati një nga investitorët e Easy Invest tha se e nisi lojën me 60 euro investim. Lekët u depozituan në llogarinë e Easy në Bankën Kombëtare Tregtare në numrin e llogarisë “35 35 68”. Frashëri një ish mësues me njohuri të admirueshme për bursat online tha se e nisi investimin me shumë për hobi se sa për fitim. Por teksa njoftoi se kompania është zhdukur bashkë me kontaktet tha se ka shumë investitorë të tjera në Shqipëri dhe Kosovë që kanë humbur shuma të mëdha parash. Frashëri tha, se ishte i interesuar për statusin juridik të këtyre subjekteve por nuk pagjetur të dhëna të mjaftueshme.

Easy INVEST edhe pse nuk kishte marrë leje nga autoritet rregullatore në vend ( Banka e Shqipërisë dhe Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare) u regjistrua ne QKR me 24 shkurt të këtij viti. Objekti i aktivitetit është për veprimtari financiare me të gjitha të format e kredidhënies, faktoringut, qirasë financiare, shërbimet e pagesave dhe të transferimit të parave, ofrimin e garancive dhe marrjen e angazhimeve, këmbimin valutor dhe shërbimet këshilluese, ndërmjetësime etj.

Me vonë gjatë muajit prill, po në QKR Easy Invest ka raportuar se ka marrë lejen nga Banka e Shqipërisë, por kjo e fundit nuk e ka listuar në subjektet e licencuara jo banka.

Kompania kishte aktivitet edhe në Kosovë. Burimet nga kreditorët pohojnë se disa persona kanë humbur mijëra euro, por nuk po denoncojnë në polici për shkak se shpresojnë të marrin paratë.

Bursat online janë një fenomen mjaft i përhapur dy vitet e fundit. Teksa interesat në banka janë ulur ndjeshëm dhe është forcuar procesi i kontrollit të burimit të parave në banka shumë persona kanë zgjedhur bursat online si forma të përshtatshme investimi.
Mirëpo teksa tregu i mbushur plot dhe këto subjekte që as nuk kanë licencë dhe as nuk mbikëqyren falimentet kanë nisur.