Nga Arben Llalla Dokumenti që botojmë sot tregon për vendosjen e grekëve nëpër shtëpitë e shqiptarëve të Çamërisë dhe shfrytëzimin e tokave të tyre, pasi çamët u përzunëfalë genocidit të vitit 1944-1945 nga ushtria e Napoleon Zervës.

Në këtë document, i cili është gjetur nga një shqiptar ortodoks në Çamëri del qartë se në shtëpitë dhe pronat e shqiptarëve u vendosën grekët e ardhur, të cilët e shfrytëzojnë ende sot e kësaj dite duke shkelur ligjet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe pronës private. Procesverbal i marrëveshjes Parapotamos, Vrisela, Elea Gumenicë, sot më 13 Prill 1948, e shkruar në vëllimin 8 G, të segmentit zhvillimor në mbështetje të nr 203460/306/ 3.2.48 vendimet e Ministrisë u ngrit komision i përbërë prej drejtorit të bujqësisë së rajonit të Thesprotisë, agronomit të rajonit B i adresuar nga Ministria e Rindërtimit, shefi i sektorit 8G, të segmentit zhvillimor, arkitektit të periferisë 8, të mbledhur në konferencë për shqyrtimin e vendimit final për banimet në Parapotamo (Varfani),Vrisela dhe Elea (Kalkaqi) të komunitetit homogjen (të zonës Thiamidhos, rajoni Thesproti), banorëve të posaçëm pas traktatit të veçantë, adresa e tokës nën numrin 209581/712/2.4.48 të degës së Ministrisë së planifikimit – zhvillimit, z. Panajoti mavrojaninë… Në këto vendbanime që para lufte kanë qenë të banuara të gjitha nga çamët myslimanë, të cilat i braktisën më 1944 me trupat pushtuese dhe ikën për në Shqipëri. Nga atëherë deri tani janë vendosur në këto vendbanime përkohësisht familje të ndryshme greke deri në vendbanimet malore të Epirit duke zaptuar sipërfaqe të punuara dhe përgjithësisht të dhënat e shfrytëzimit bujqësor të zonës shfrytëzohen nga këta arbitrarisht pa parabërë aspak llogaritje e banimit, për ndryshe dhe shfrytëzimi i këtyre zonave nuk i është nënshtruar rregullave.