Nga Beppe Severgnini
Për herë të parë erdha në Amerikë 40 vjet më parë. Ishte vera e vitit 1977, dhe isha 20 vjeç. Jimmy Carter ishte futur në Shtëpinë e Bardhë disa muaj më parë. Unë dhe pesë miq morëm me qira një shtëpi lëvizëse në Bethlehem, PA, dhe udhëtuam në Santa Barbara, Kaliforni, dhe mbrapa, duke ndjekur këshillat e Fleetwood Mac – “Mos u ndal”, hit i kudodegjuar i asaj vere. Dita që Elvis Presley vdiq në Memphis – 16 gusht 1977 – ishim duke vozitur në të gjithë Jugun, jo shumë larg atij vendi. Por anglishtja jonë ishte eksperimentale dhe ne e humbëm atë lajm.

Që atëherë, anglishtja ime është bërë më e mirë dhe unë kam rivizituar Shtetet e Bashkuara shumë herë. Unë kam ardhur si një turist, një banor, një burrë, një baba dhe një bir – në vitin 1987, prindërit më urdhëruan t’i shëtisja ata rreth Arizonës për dy javë. Kam ardhur si një gazetar, një mësues, një lektor dhe një shkrimtar (kam shkruar një libër për jetën në Amerikë në mes të viteve të shkujdesura 1990).Kam ardhur për konferenca dhe udhëtime të gjata me tren – nga Portland Maine, në Portland Oregon; nga Uashington D.C., në Shtetin e Uashingtonit. Kam ardhur për zgjedhje presidenciale, turne librash, ngjarje sportive dhe intervista. Më kujtohet Madonna, në Los Anxhelos, e cila nuk më kishte qef; Dhe Bruce Springsteen, në Buffalo, i cili gjatë kontrollit të zërit kërkoi nga E Street Band të luante “Lost in the Flood” për “mysafirin tonë italian”.

Këtë herë, ardhja ime ishte për një konferencë vjetore të dizajnuar për të nxitur dialogun midis Evropës dhe Amerikës së Veriut. Ai përfshinte më shumë se 100 udhëheqës politikë dhe ekspertë nga industria, financa, akademia dhe media, nga 30 vende të rastësishme. Kaluam tri ditë të mëdha së bashku. Njeriu mund të dallojë amerikanët dhe evropianët në shikim të parë – mikpritësit me këmishat e tyre dhe veshjet verore të lehta, ndërsa të ftuarit që mbajnë triko dhe kundër ajër të kondicionuar të fortë. Dhoma kryesore e konferencave ishte e madhe. Nuk mjafton, megjithatë. Ka qenë një elefant bjond brenda dhe ai nuk u largua. Emri i tij ishte Donald Trump.

Dyzet vjet është një kohë e gjatë. Duke ardhur shpesh në Shtetet e Bashkuara, mendova se kisha përjetuar çdo gjendje kombëtare. E kisha gabim. Unë kurrë nuk kam parë amerikanët aq të vetë-absorbuar. Është një kohë e çuditshme të jesh evropian në Amerikë. Të gjithë ishin të këndshëm dhe disa tema transatlantike ishin në axhendë. Por mendjet e amerikanëve ishin diku tjetër – pak milje në lindje, rreth Shtëpisë së Bardhë. Ata janë ende duke u përpjekur të arrijnë marrëveshje me presidentin e tyre të ri – miq dhe armiq, për arsye të ndryshme. Debati për të ardhmen e Bashkimit Evropian, në ditën e tretë të konferencës sonë, krijoi aq shumë eksitim sa një klasë matematike në një pasdite të së premtes.

Çfarëdo që mendoni për z. Trump, ai është një njeri i jashtëzakonshëm, i vështirë për t’u identifikuar. Ai është duke përdorur zgjedhjen e nëntorit për të bërë çfarëdo që i vjen në mendjen e tij. Ai është krejtësisht i paparashikueshëm. Përkrahësit e tij e shijojnë këtë; Kundërshtarët e tij nuk e bëjnë këtë. Por të gjithë janë të hipnotizuar. Mendova, ndoshta naivisht, se deri tani vendi do të ishte stabilizuar, ose të paktën qytetarët e saj. Gabim – njerëzit që takova ishin paksa si në det siç ishin shtatë muaj më parë.

Ne u takuam pasi Presidenti Trump njoftoi se do të linte marrëveshjen e Parisit mbi ndryshimet klimatike dhe disa ditë pasi ai dështoi të shprehë mbështetjen për nenin 5 të NATO-s, angazhimin për të konsideruar një sulm ndaj një anëtari si një sulm mbi të gjithë. Disa votues në Arkansas ndoshta nuk i intereson, por shumica prej nesh në konferencë po.

Unë u përpoqa të transmetoj atë që retorika e z. Trump tingëllon në një evropian. Amerikanët mund të debatojnë për përshtatshmërinë e frazës “Amerika e Para”, si jehonë e sloganit fashist, por evropianët kujdesen më pak për zgjedhjen e fjalëve sesa për qëllimin që qëndron pas saj. Nëse Amerika është e para, a do të jetë Europa në vendin e dytë apo të tretë? Apo edhe më poshtë në listë?

Një eksceptizëm i ri amerikan? Më shumë gjasa, një mashtrim i përsëritur amerikan: që ajo është e pavarur. Lt. Gen. HR McMaster, këshilltari i sigurisë kombëtare i z. Trump dhe Gary Cohn, drejtor i Këshillit Ekonomik Kombëtar, shkruan në Wall Street Journal se “bota nuk është një ‘komunitet global’, por një arenë ku kombet, aktorët joqeveritarë dhe bizneset angazhohen dhe konkurrojnë për avantazh”. “Me të vërtetë? Si mendoni se Amerika dhe Evropa – së bashku – mundën nazizmin dhe komunizmin? Si zhvilluan dhe krijuan pasuri për qytetarët e tyre? Duke ndihmuar njëri-tjetrin ose “duke konkurruar për avantazh në një arenë”?

Ndoshta kjo është vetëm retorikë, dhe ndoshta përgjigja e evropianëve është më emocionale se sa racionale. Por kur e njihni dikë për 40 vjet – mund të jetë një partner, një mik apo një komb miqësor – ndjenjat janë të rëndësishme. Kur mendoj për këto ndjenja, atë ideal transatlantik të unitetit, mendoj përsëri në muajt mes 11 Shtatorit dhe pushtimit të Irakut. Kombet e NATO-s shkuan së bashku në Afganistan, qëndruan së bashku kundër një sfide për sigurinë tonë kolektive dhe, më se shumti, vlerat.

Kjo ndjenjë është venitur, por gjithmonë kam shpresuar se do të kthehet përballë një sfide: Kur ndani kaq shumë gjëra – histori dhe demokraci, liri dhe sundim të ligjit – dhe bota është e çrregullt, është e rëndësishme për të mbetur së bashku. Të udhëtosh në Shtetet e Bashkuara sot, shqetësohem që ajo ndjenja është zhdukur. Por pastaj më kujtohet – unë kam ardhur këtu për një kohë të gjatë, për një arsye të mirë.

Mbrëmjen përmbyllëse po flisja me disa miq të rinj amerikanë. “Shtetet e Bashkuara të Amerikës, herë pas here, harrojnë miken e vjetër dhe të mirë, Evropën, dhe bien në dashuri me pjesët e reja të botës”, thashë. “Ishte Japonia në vitet 1980, Rusia në vitet 1990, Kina në vitet 2000. Vazhdoni, mbaroni punët tuaja! Por mos harroni – ju jeni të martuar me ne”./The New York Times – Lexo.al/