Agjencia prestigjioze e lajmeve në Itali, ANSA i ka kushtuar një reportazh qytetit të Prizrenit. Në këtë reportazh, thuhet se Prizreni është një mozaik i feve dhe i grupeve etnike, pasi në të banojnë shqiptarë, turq, boshnjakë, goranë, romë, myslimanë, ortodoksë, katolikë dhe një komunitet i vogël hebraik. Ndryshe, Prizreni njihet me nofkën “Firence e Kosovës”, me ndërtesa të tilla si Xhamia e Sinan Pashës (ndërtuar më 1615), me minaren më të vjetër në Ballkan. Më tej, përmendën edhe disa objekte të tjera fetare të myslimanëve, që gjenden në Prizren.

Reportazhi nënvizon se pak më tutje gjendet edhe kisha ortodokse e Shën Gjergjit dhe Katedralja Katolike, Kisha e Shën Nikollës dhe ajo e Shën Shpëtimtarit. Prizreni është njohur që në lashtësi. Qyteti vizitohet çdo vit nga më shumë se 100 mijë turistë, kryesisht nga Shqipëria, Gjermania, Turqia, Çekia, Britania e Madhe, Japonia dhe Franca. Në mesin e 117 mijë banorëve të saj, Prizreni ka edhe familje hebreje. Deri në Luftën e Dytë Botërore, hebrenjtë kishin sinagoga dhe librat e tyre të shenjtë në mbarë Kosovën. Toleranca është thelbi mbi të cilin ngrihet ky qytet.

 

epa02507012 A Serb Orthodox priest arrives for a liturgy at the Episcopal Church of Saint George in the southern town of Prizren, Kosovo, on 26 December 2010. The newly elected Episcopate Teodosije of Serbian Orthodox Diocese Raska-Prizren was chaired today during a liturgy leaded by Patriarch Irinej. Several hundred Serbs gathered from different parts of Kosovo and Sebia to attend the ceremony. EPA/VALDRIN XHEMAJ

epa02507012 A Serb Orthodox priest arrives for a liturgy at the Episcopal Church of Saint George in the southern town of Prizren, Kosovo, on 26 December 2010. The newly elected Episcopate Teodosije of Serbian Orthodox Diocese Raska-Prizren was chaired today during a liturgy leaded by Patriarch Irinej. Several hundred Serbs gathered from different parts of Kosovo and Sebia to attend the ceremony. EPA/VALDRIN XHEMAJ

This Thursday, Oct. 29, 2015 photo shows a view of Sinan Pasha mosque added to the archaeological sites of exceptional importance list in the town of Prizren. One of the key selling points of Kosovos bid is its promise to protect the cultural heritage of Serbs. Its a complicated issue because ethnic Albanian guerrillas fought the Serb army in their 1998-1999 war of independence. (ANSA/AP Photo/Visar Kryeziu)

This Thursday, Oct. 29, 2015 photo shows a view of Sinan Pasha mosque added to the archaeological sites of exceptional importance list in the town of Prizren. One of the key selling points of Kosovos bid is its promise to protect the cultural heritage of Serbs. Its a complicated issue because ethnic Albanian guerrillas fought the Serb army in their 1998-1999 war of independence. (ANSA/AP Photo/Visar Kryeziu)

PRI01-20000115-PRIZREN, KOSOVO, YUGOSLAVIA: Locals file across a bridge as they participate in a funeral procession Saturday 15th January 2000 for the four members of the Skenderi family, Slavs of Muslim religion, who were killed in front of their house 10th Jan. EPA PHOTO/ANDREEA ANCA-STRAUSS

PRI01-20000115-PRIZREN, KOSOVO, YUGOSLAVIA: Locals file across a bridge as they participate in a funeral procession Saturday 15th January 2000 for the four members of the Skenderi family, Slavs of Muslim religion, who were killed in front of their house 10th Jan. EPA PHOTO/ANDREEA ANCA-STRAUSS

epa02507013 Serbian Orthodox priests gather for a liturgy at the Episcopal Church of Saint George in the southern town of Prizren, Kosovo, on 26 December 2010. The newly elected Episcopate Teodosije of Serbian Orthodox Diocese Raska-Prizren was chaired today during a liturgy leaded by Patriarch Irinej. Several hundred Serbs gathered from different parts of Kosovo and Sebia to attend the ceremony. EPA/VALDRIN XHEMAJ

epa02507013 Serbian Orthodox priests gather for a liturgy at the Episcopal Church of Saint George in the southern town of Prizren, Kosovo, on 26 December 2010. The newly elected Episcopate Teodosije of Serbian Orthodox Diocese Raska-Prizren was chaired today during a liturgy leaded by Patriarch Irinej. Several hundred Serbs gathered from different parts of Kosovo and Sebia to attend the ceremony. EPA/VALDRIN XHEMAJ

epa02507002 Serbian Orthodox Patriarch Irinej, (C), arrives for the liturgy at the Episcopal Church of Saint George in the southern town of Prizren, Kosovo, on 26 December 2010. The newly elected Episcopate Teodosije of Serbian Orthodox Diocese Raska-Prizren was chaired today during a liturgy leaded by Patriarch Irinej. Several hundred Serbs gathered from different parts of Kosovo and Sebia to attend the ceremony. EPA/VALDRIN XHEMAJ

epa02507002 Serbian Orthodox Patriarch Irinej, (C), arrives for the liturgy at the Episcopal Church of Saint George in the southern town of Prizren, Kosovo, on 26 December 2010. The newly elected Episcopate Teodosije of Serbian Orthodox Diocese Raska-Prizren was chaired today during a liturgy leaded by Patriarch Irinej. Several hundred Serbs gathered from different parts of Kosovo and Sebia to attend the ceremony. EPA/VALDRIN XHEMAJ

prizreni6