Nga Genc Drini

Shqipëri, Shqipni Etnike quhen të gjitha territoret e banuara nga shqiptarët në Ballkan. Që nga Lidhja e Prizrenit, me bashkudhëtare Rilindjen Kombëtare e në vazhdim deri më sot, në të gjitha përpjekjet, luftat, përfshirë dhe luftat e fundit në pjesën e Shqipërisë Etnike, në Kosovë ku u arrit Republika e Kosovës, për këtë Shqipëri kanë luftuar shqiptarët e Drenicës, të Mitrovicës, të Preshevës, të Rrafshit të Dukagjinit, të Shkodrës, Prishtinës, Shkupit, Dibrës, Korçës, Vlorës, të Filatit, të Prevezës, e të gjithë krahinave të Shqipërisë.

Kryengritjet e mëdha të shqiptarëve të Kosovës dhe të krahinave të tjera në të gjithë Shqipërinë më 1908 deri më 1912 koha dhe rrethanat dhanë pavarësinë e gjysmës së Shqipërisë. Puna dhe lufta do vazhdonin për të liruar gjysmën tjetër të Shqipërisë. Detyrimisht u desh punë, luftë, kohë dhe rrethana të reja për të arritur Pavarësinë e Kosovës por do duhen sërish përpjekje e përbashkët e të gjithë shqiptarëve, kohë dhe avancim i rrethanave për të arritur synimin e plotë, Shqipërinë Etnike, një trio determinuese.

Në emisionin “Opinion” të datës 12 tetor 2016, ku u fol si për kampionatin botëror të futbollit ku përfaqësohen dy skuadra shqiptare ashtu dhe për kombin shqiptar, i ftuar, gazetari shqiptar i Kosovës Adriatik Kelmendi shprehet se të gjithë jemi shqiptarë, kemi një identitet etnik shqiptar, një gjuhë shqipe, jemi një komb shqiptar. Pas shpalljes së Shtetit të Pavarur të Kosovës jam dhe qytetar i shtetit të Kosovës i cili është një projekt kombëtar si zgjedhje e përkohëshme, do respektuar nga të gjithë derisa të shkojmë në zgjedhjen finale të arrijmë bashkimin Kombëtar.

Dhe vijon, të gjithë shqiptarët kanë luftuar me flamurin kombëtar shqiptar dhe për bashkim kombëtar, po bashkimi të bëhet me përgjegjësi për të mirën e të gjithë shqiptarëve duke u pastruar nga elitat e korruptuara. Unë jam për Bashkimin Kombëtar, e mbyll fjalën. I ftuari tjetër shqiptari po nga Kosova, avokati Dastid Pallaska, përsërit të njëjta mendime, po ndryshon qasje dhe shprehet që pasi Kosova u bë shtet i Pavarur, atëherë shqiptarët e Kosovës të mos quhen komb shqiptar, po të quhet “komb Kosovar” si dhe H.Matoshi, N.Spahia e të tjerë, le të analizojmë rastin.

Pallaska ngul këmbë që identiteti ndryshe dhe ruajtja e Shtetit të Kosovës e shpëtojnë Kosovën nga paternalizmi i Shtetit Shqiptar! Çuditërisht nuk i drejtohen Qeverisë së Kosovës që e ka të lehtë të gjejë ekuilibrin e marëdhënieve me shtetin tjetër shqiptar. E për të “shpëtuar” prej këtij “dëmi të madh”, që po u ardhka” prej Tiranës, e zgjidhin ata vetë situatën, u kërkojnë “veç pak”, shqiptarëve të Kosovës, një gjë që nuk është dëgjuar kurrë ndonjëherë, të fshijnë, ta shkulin me rrënjë ndërgjegjëgjen kombëtare shqiptare shumë shekullore, ta zhdukin shqiptarinë që përbën palcën e ndërgjegjes së shqiptarëve të Kosovës, të gjithë shqiptarëve dhe të deklarohen pjestar të një kombi tjetër. Bota habitet me këtë shpikje kaq të rrallë vetëshkatërruese dalë nga disa pjestarë të kombit shqiptar.

D.Pallaska këmbëngul dhe për të ruajtur shtetin e Kosovës. “Nuk jam për bashkim, shqiptarët do bashkohen në BE”. Me këtë e mbyll plotësisht ciklin me të cilin shqiptarët i bën “të ndryshëm nga njëri tjetri dhe i ndan larg njëri tjetrit”. ”Spjegon” përse nuk do që të bashkohen dy shtetet shqiptare: “njeriu do vendin ku ka lindur, unë kam lindë në Kosovë dhe e dua Kosovën”. Kushdo ndjen kënaqësi kur D.Pallaska shpreh dashurinë për Kosovën, trevën e vet që është shumë e dashur për të gjithë shqiptarët. Edhe I. Boletini, H.Prishtina, A. Jashari kanë dashur shumë trevën e tyre të lindjes Kosovën, dhe sepse e kanë dashur Kosovën shqiptare e kanë dashur shumë të gjithë Shqipërinë që i përfshin të gjitha trevat shqiptare bashkë. Kanë luftuar me flamurin kombëtar dhe kanë ra për të bashkuar të gjithë shqiptarët në një shtet, në Shqipërinë Etnike.

Kanë dhënë jetën jo për një trill utopik, se nuk qenë të pa mend, po për idealin real për të grumbulluar kombin shqiptar dhe copëzat e prera të trungut shqiptar nga forca e ushtrive agesive serbe dhe greke të Luftave Ballkanike dhe vendimet e Fuqive të Mëdha, copëza që vuajtën aq shumë dhe një pjesë prap vuajnë. Për të krijuar një shtet kombëtar, me viabilitet të qëndrueshëm, i aftë për të funksionuar me sukses. Po përkrahësit e dy ideve shpërbërëse përpiqen ta refuzojnë me nervozizëm argumentin histori “si të kaluar”. Sepse i mbërthen dhe nuk e përballojnë dot, i kthen gjërat në realitet, më së pari në realitetin e luftës së dhjet viteve më parë dhe bën që abuzimet e tyre rrëzohen përtokë. Është shumë naiv “spjegimi” i D.Pallaskës dhe i pak të tjerëve se “meqë dua Kosovën jam për shtet të Kosovës dhe nuk jam për bashkim kombëtar”. Meqë dua pjesën, nuk jam për të tërën..!

Dastid Pallaska “nuk ka lindë” në pjesën e Shqipërisë Etnike që quhet Kosovë, dhe as në Shqipërinë e 1913-ës. Asnjeri nuk ka lindur në të gjithë Shqipërinë, nuk ka lindur as në të gjithë krahinën Kosovë që sot është shtet, po as në një qytet a fshat të Kosovës, po veç në një shtëpi të tijën diku! Dhe i do të gjitha me radhë në një shkallë progresive, në fillim prindërit, shtëpinë ku ka lindur, pastaj fshatin, qytetin, krahinën, e madhe apo e vogël, dy shtetet shqiptare e mbi të gjitha atë që i përfshin dhe i përfaqëson të tëra, atdheun e tij të plotë, Shqipërinë Etnike dhe përpiqet që ti shërbejë, ta forcojë e përparojë dhe jo ta tjetërsojë. Me tjetërsimin e kombit ke shkatërruar themelet e vetëvetes. Kur thua shqiptar aty përfshin shqiptarët nga të gjitha trevat, pra dhe të gjithë trevasit e Kosovës të cilët quhen kosovarë veç në përcaktimin e nderuar krahinor. Kur thua shqiptar përfshin dhe labët që jetojnë në krahinën e Labërisë, quhen labë veç në përcaktimin krahinor të nderuar, e kështu për të gjitha krahinat.

Nga cilado krahinë e nderuar shqiptare që të jenë të gjithë janë shqiptarë, pjestarë të kombit shqiptar dhe janë krenar për kombin shqiptar të cilit i takojnë. Futbollisti Taulant Xhaka lindur në Kosovë, për të neutralizuar abuzimet përçarëse që janë dëgjuar këto kohë nëpërmes tymnajës së deformimit të kuptimit të emërtimeve, me inteligjencë i kthehet Shqipërisë Etnike në jehonën e saj historike dhe shkruan në facebook: “Jam shqiptar nga trevat e Arbërisë”. Jemi një, mblidhni mendjen u thotë këtyre pak shqiptarëve dhe kujdo tjetër ai djalë i ri

Po çfarë i shtyn pak shqiptarë të Kosovës më në moshë dhe që duhet të ishin më me përvojë për të lëshuar në mes shqiptarëve një ide moralisht perverse sepse përçarëse, politikisht të rrezikëshme sepse gërryese e identitetit kombëtar shqiptar të mbruajtur në shekujt që është dhe i tyre dhe i gjithë shqiptarëve? Përse duan ta zhdukin identitetin kombëtar shqiptar dhe në vend të tij të marrin si identitet kombëtar, sidoqë i nderuar të pjesëshmin, identitetin krahinor Kosovë? Ne nuk e dimë por gjykojmë se çfar mund të ndodhte sikur ti “bindënin” disi shqiptarët e Kosovës dhe të sajohej një “komb kosovar”?

Më së pari shqiptarët e kosovës nuk do të ishin më pjestarë të kombit shqiptar sepse “kombi Kosovar” do shfaqej si i ndryshëm nga kombi shqiptar, se po të mos bëhej i ndryshëm përse do sajohej? Dhe së dyti, si i ndryshëm, “kombi kosovar” do ishte dhe i huaj me kombin shqiptar. Dy kombe të ndryshëm dhe të huaj për njëri tjetrin dhe të baraslarguar nga kombi i huaj serb. “Kombi kosovar” në rast se i levërdiste mund ti lidhte interesat e tija me kombin serb pa përfillur fare kombin e “huaj”shqiptar. Madje të bënte aleancë ushtarake me kombin serb për të luftuar “kundër” kombit shqiptar. Të njëjtën gjë mund të bënte kombi shqiptar mund të lidhej me kombin serb edhe ti lëshohej me luftë vrastare “kombit kosovar””të huaj”. Ultrapragmatistët e “kombit ndryshe” ndoshta mund ta shtynin Shtetin e Kosovës dhe më tej që të bashkohej, “pse jo” në një shtet me Serbinë, “si dikur”, lidhjet e vjetra aty janë, gëlojnë në tregëti e më gjërë. Apo s’po flitet sot për lloj lloj grupimesh në Ballkan? Kështu në secilin prej këtyre rasteve do dilte e kotë lufta e bërë nga shqiptarët për të fituar pavarësinë e Kosovës, do shëmbej në zero!

Do ishte një ritriumfim gradual i Serbisë mbi kurrizin e shqiptarëve të Kosovës dhe mbi të gjithë shqiptarët, një hakmarrje e pa shoqe serbe për humbjen e parë. Më së paku kjo frymë e baraslargimit të Kosovës nga Shqipëria dhe Serbia, do bënte që Serbia ti merrte krahët dalngadalë Kosovës dhe ta rifuste nën hyqëm dhe nuk e ka shumë vështirë kur ka në Kosovë serbët e Kosovës si kolonë të pestë. A nuk po shihet sot se çfar ndodh, po nesër? Pjestarët e “kombit kosovar” nuk do donin t’i a dinin as për shqiptarët në Shqipëri, as për shqiptarët në Preshevë e në Bujanovc, as për shqiptarët në Mal të Zi, as për shqiptarët në Maqedoni, as për shqiptarët e Çamërisë dhe as për shqiptarët nëpër botë dhe as për historinë kombëtare shqiptare së cilës “i devijuan” rrugë. Nuk do donin tia dinin as për atë pjesë dërmuese të shqiptarëve kosovarë në Kosovë që nuk do pranonin kurrë ta ndryshonin kombësinë shqiptare dhe do futeshin në përplasje të vazhdueshme me njëri tjetrin dhe në Kosovë. Kombi nëluftë Brenda vets. Kështu “kombi kosovar” do ti kthente krahët një herë e mirë kombit shqiptar, ndryshe përse do i shëbente ai emërtim?

Dhe kombi shqiptar, “i pa dashur” prej “kombit kosovar” a mos do bënte të njëjtën gjë? “Lum e për lum” shqiptarët, do gjendeshin të copëzuar si kurrë më parë në histori! Edhe vetëm ta imagjinosh këtë gjendje të shfaqet gjatë gjithë historisë sonë shumë shekullore, si ora më e mjerë e më shkatërruese e të gjithë shqiptarëve, pra dhe për shqiptarët e Kosovës. Të tallur dhe të manipuluar nga serbët, shqiptarët e Kosovës dhe të gjithë shqiptarët do ishin gjendur pa pritmas dhe pa shpëtim në një shkretëtirë zhuritëse shpirtnore. Nuk mbetet për ideatorët apo mbështetësit e saj veç të konstatojnë që kjo është ideja më djallëzore antishqiptare që mund të shpikej. Si nuk mund të ndalen idetë, nuk mund të ndalet as gjykimin i shqiptarëve që mendojnë se kjo ide përputhet plotësisht me interesat e serbëve që sot po fërkojnë duart dhe presin të ndodhë. Ndërkohë përse të mos shqyhen duke u zgërdhirë me “inteligjencën e lartë” të atyre shqiptarëve që pa kuptuar zhyten ashtu si i pëlqen serbëve në qullin djegës?

Ide me virulencë përçarëse të pa parë, që synon tua ndal buzëgazin shqiptarëve që sapo kanë arritur të ngrihen më lart se tash 100. Sapo kanë arritur një sukses shumë të madh histori, u liruan territoret e Kosovës nga pushtimi serb dhe u krijua shteti i Kosovës, shteti i dytë shqiptar. Sot kur është afruar mundësia që të arrihet bashkimi kombëtar dhe shqiptarët të kthehen në një faktor real force në Ballkan, ekulibrues të tij, krijues të sigurisë, mirëqënies për të gjithë shqiptarët në trevat shqiptare dhe mbështetje për shqiptarët në Luginën e Preshevës, për shqiptarët në Maqedoni, Mal të zi dhe shqiptarët e Çamërisë, sot po u fusin virusin e përçarjes. Po të përçahej kombi shqiptar, nuk do kishte më çështje shqiptare për të zgjidhur, do merrte fund. Nuk do kishte një popull shqiptar të bashkuar, të fortë dhe të pasur në Ballkan. Të gjithë vetëm. “Kombi Kosovar”do mbetej i vetëm”. Serbët dhe sllavët tjerë do fërkonin duart.

Për të gjitha këto a mendojnë ndopak ithtarët e “kombit ndryshe”, apo duhet tua kujtojë dikush? Duke u rropatur “pafajësisht” për të krijuar si petullat një identitet tjetër kombëtar për një pjesë të shqiptarëve, denatyrojnë e shpërbëjnë shqiptarët në Ballkan, kontribuojnë për të keqen e shqiptarëve. Le të përpiqemi me një ushtrim të shohim se çfar kërkojnë realisht propaganduesit e kombit ndryshe. Kemi sot dy shtete shqiptare të pavarur nga njëri tjetri. Mund të vazhdojnë të mbeten të pavarur dhe të mos bashkohen për aq kohë sa e quajnë të nevojëshme, ose dhe mund të mbeten veç siç janë dhe secili të shihte interesat e veta dhe të përbashkëta ku merreshin vesh. Kombi Shqiptar do ishte në dy shtete shqiptare, është thënë kjo më se njëherë. Në këtë rast duhet të ishin mjaftueshëm të kënaqur H.Matoshi, N.Spahiu dhe pak të tjerë dhe nuk do kishin se përse të kërkonin të krijohej një “komb tjetër”? Po jo, sepse e para gjë që kanë kërkuar është që shqiptarëve të Kosovës tu shkulet nga gjokset kombësia shqiptare dhe të marrin kombësi të sajuar, “kombësi kosovare”, një pretendim pabesueshmërisht i thellë, rrënues dhe skandaloz që tejkalon çdo masë e përfytyrim. Aq më tepër kur për D.Pallaskën qëndrimi i dy shteteve veç e veç kthehet në formal sepse dy shtetet kur të futen në BE do “shkrihen”. Të vetmet që “nuk do shkriheshin” do ishin “dy kombet e ndryshme”. A nuk duket një synim i pastër për ti përça shqiptarët? Po përse e bëjnë këtë?

Deri më sot kjo pyetje mbetet pa përgjigje prej tyre po çfarë do ndodhte nga ato ide përçarëse? Do tronditej dhe shkatërrohej një herë e mirë palca e ndërgjegjes së secilit nga pak milionë shqiptarët që jemi në Ballkan e nëpër botë. Do shkatërrohej identiteti kombëtar shqiptar i shqiptarëve të Kosovës, themel i përbashkët i të gjithë shqiptarëve e kjo do ti tëhuajsonte shqiptarët me njëri tjetrin. Të thërmuar copa copa as sot, as nesër as kurrë nuk do arrinin as të forcoheshin, as të kishin sukses, as mirëqënie, dhe as do arrinin Bashkim Kombëtar. Shqiptarët nuk do kishin të ardhme, do ishin pre e të tjerëve. Jo, kjo ide djallëzore duket sikur nuk mund të jetë kurr e dalur nga shqiptarët sepse ngjet me një poker serb dinak të luajtur me dy letra-teza,“me sajimin e një kombi tjetër dhe mbetjen e dy shteteve shqiptare të ndara veç e veç. Të dyja të pudrosura me sugjestionin hipnotizues kontradiktor të bashkimit të pa mundur të shqiptarëve që “bashkohen” në BE.

Shpërfillja e pa besueshme e historisë si argument. Evidencimi tash e parë i lidhjeve 100 vjeçare me Serbinë, për ta paraqitur të vështirë dhe pa kthim gjetjen e lidhjeve të tjera ekonomike. Shpërfillja për të kërkuar një treg ndërshqiptar. Deri mohimin që i bëjnë një detaji, faktit se shqiptarët e Kosovës në plazhet e Shqipërisë janë në shtëpinë e vet prandaj edhe preferojnë të shkojnë, pa përjashtuar dhe plazhe të tjera, propaganduesit e “kombit ndryshe” e lexojnë me cinizëm vetëm si levërdi çmimesh. Këto, shtyrja për komb tjetër dhe të tjera tingëllojnë si një paketë e plotë antishqiptare, që për më keq u shërben indirekt a direkt interesave të Serbisë. Kjo ide e veçantë u lindi një ditë në mëndje pa ua pas kërkuar njeri.

Me përzgjedhje selektive nëpër fjalorë dhe interpretime subjektive nisën të përcaktojnë se “çfar është kombi”. Dhanë “alarmin” për çfarë kishin zbuluar” dhe imagjinuar, dhe filluan tua përcjellin “shqiptarëve, që si “naivë që janë” “nuk e dinin” as se çfar është kombi dhe as “sa lehtë mund të ndrrohet”. Shqiptarët duke dëgjuar gojë hapur H. Matoshin me të tjerë nuk mund të rrinin pa thirur: “Mjer” shqiptarët në shekuj, përfshirë dhe ata të luftës së re për Çlirimin e Kosovës që “se paskan ditur” deri më sot se çfarë është kombi” dhe “paskan qenë vra më kot” me flamurin kombëtar në dorë për kombin shqiptar, për Bashkim Kombëtar. Nuk paska vlerë për të luftuar dhe vra për kombin. Ja, dhe luftëtarëve të luftës së fundit “po u shkoka huq lufta që kanë bërë me flamur kombëtar. Më mirë shqiptarët “të rrinin dhe disa dhjetra vite nën shtypjen serbe” derisa magjistarët “komb krijues” ta përcaktonin mirë se për cilin komb duhej të luftonin, sidoqë ka lloj loj magjistarësh dhe nuk dihet se çfar zgjidhjesh me komb do tu propozonin… Shqiptarët e të gjitha trevave e kanë përcaktuar veten si shqiptar brez pas brezi historikisht, dhe kanë luftuar për të qenë bashkë dhe duan të jenë bashkë. Ky është përcaktimi më shkencor, më I vërteti dhe më palcori të cilit duhet ti përulen deri në tokë H.Matoshi, N.Spahiu etj. Idetë e mësipërme për komb ndryshe dhe dy shtete të veçuara merren vetëm si të gabuara, thjesht se shqiptarët e Kosovës dhe të gjithë shqiptarët më të sigurtën në gjak dhe ndërgjegje e kanë kombin shqiptar dhe kërkojnë Bashkimin