Kanë kaluar pothuajse 18 vjet nga ndërhyrja e NATO-s për të ndalur gjenocidin e makinerisë ushtarake të Millosheviçit në luftën e Kosovës, por serbët nuk e kanë hedhur pas krahëve atë, transmeton Top Channel.

Agjencia e lajmeve “BIRN” shkruan se Akademia Mbretërore e Shkencëtarëve ka pajtuar një grup ndërkombëtarë juristësh për të paditur vendet anëtare të NATO-s për bombardimet e vitit 1999.

Sipas shkencëtarëve serbë, në këto bombardime, NATO ka përdorur uranium të varfëruar, pasojat e të cilit, sipas tyre ndjehen edhe sot.

“Kemi ngritur një grup ekspertësh serbë dhe të huaj dhe kemi rreth 50 persona nga qyteti i Nishit dhe rrethinat e tij që kanë të njëjtën diagnosë kancerogjene. Por unë nuk jam mjek dhe u takon mjekëve që të përcaktojnë nëse kjo është shkaktuar nga bombardimet apo jo”, thotë Srdjan Nogo, President i Akademisë.

Ai thotë për BIRN se grupi i ekspertëve përbëhet nga 26 juristë dhe profesorë nga Serbia, Rusia, Gjermania, Franca, Italia, Kina, Britania dhe Turqia.

Padia nuk do të ngrihet për gjithë aleancën si bllok në Gjykatën e Hagës. Nogo thotë se paditë do të depozitohen në gjykatat e vendeve anëtare të NATO-s gjatë periudhës së bombardimeve dhe njëra prej kërkesave do të jetë edhe ndihma monetare për trajtimin e pacientëve me kancer në Serbi.

NATO nisi bombardimet ndaj Serbisë më 24 mars të 1999 pas refuzimit të Sllobodan Millosheviç për t’i dhënë fund gjenocidit ndaj shqiptarëve etnikë në Kosovë.