Në lidhje me Maqedoninë, shanset që “Politika” i jep vendeve për vendet anëtare me 50 përqind, duke shtuar sesi avantazh është se në Maqedoni ka më pak probleme të brendshme sesa Bosnja dhe Hercegovina.

“Bisedimet për anëtarësim janë duke shkuar shumë ngadalë. Greqia nuk e njeh as emrin Maqedoni, e cila është konsideruar si një kërcënim për integritetin territorial të krahinës së saj me të njëjtin emër. Maqedonia gjithashtu ka një numër të madh të mosmarrëveshjeve me Bullgarinë, dhe pavarësisht saj ka akuza serioze në lidhje me mosrespektimin për sundimin e ligjit”, shkruan ‘Politico’.

Sipas shkrimeve të kësaj reviste, çuditërisht, kandidati i parë për anëtarësim mund të jetë Shqipëria, e cila tashmë është anëtare e NATO-s dhe është “e lirë nga luftërat jugosllave të viteve ’90”, edhe atë në vitin 2025, ndërkohë që Mali i Zi, Serbia Kosova është menduar për të arritur të jetë pjesë e BE-së deri në vitin 2027

“Të gjitha vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor kanë komplikime të shumta. Sa për Maqedoninë, anëtare e BE-së-Greqia refuzon edhe për të njohur emrin e saj. Nëse BE-ja do të lejojë që Mali i Zi dhe Kosova të bashkohen me klubin e zgjedhur pa Serbinë, kjo do të shkaktonte jostabilitet të rëndësishëm në rajon. Bosnja dhe Hercegovina është në pozitë më të keqe nga të gjithë dhe mund të ngadalësojë vendet tjera në qoftë se BE-ja dëshiron që vendet e Ballkanit të hynë në Bashkim në formën e një blloku”.