Sanksionet e vendosura pёr shkak tё krizёs nё Ukrainё do tё vazhdojnё edhe pёr gjashtё muaj. BE-ja e akuzon qeverinё nё Moskё, se mbёshtet separatistёt nё Lindje tё Ukrainёs.

Sanksionet qё ka vendosur BE-ja ndaj Rusisё pёr shkak tё konfliktit nё Ukrainё do tё shtyhen edhe pёr gjashtё muaj. Pё kёtё ranё dakord nё samitin (15.12) nё Bruksel kryetarёt e shteteve dhe tё qeverive tё vendeve tё BE-sё, njoftojnё agjencitё e lajmeve.

Sukses pёr Berlinin dhe Parisin

Kryesisht Gjermania dhe Franca u angazhuan qysh pёrpara samitit pёr zgjatjen e sanksioneve. Meqёnёse zbatimi i marrёveshjes sё Minskut nё konfliktin e Ukrainёs “po realizohet me shumё vёshtirёsi” do tё jetё “e domosdoshme qё tё shtyhen edhe njё herё sanksionet ndaj Rusisё”, deklaroi kancelarja Angela Merkel (13.12) nё kuadёr tё takimit me presidentin francez Francois Hollande.

Sanktionen janё njё reagim ndaj aneksimit tё gadishullit tё Krimesё nga Rusia si dhe mbёshtetjes qё u jep Moska separatistёve pro-rusё nё lindje tё Ukrainёs. Krahas bllokimit tё pasurive dhe udhёtimeve ndaj protagonistёve tё krizёs sё Urainёs qё nga viti 2014 BE-ja ka vendosur sanksione tё zgjeruara ekonomike ndaj Rusisё.