Mёsimet qё na jep Jin Jangu, fshihen pas Feng Shuit. Ky art i lashtё i gjeomandisё  ka pёr qёllim kuptimin e natyrёs dhe harmonizimin  energjive krijuese dhe marrёse tё vendit. Qёllimi ёshtё ekuilibri qё nevojitet nё çdo lloj rasti.

Jin Jangu ёshtё njё simbol pёrdoret nga miliona njerёz tё moshave, nacionaliteteve, rracave dhe gjinive tё ndryshme. Kёtё simbol e gjejmё tё skalitur nё mbajtёse çelesash, varёse, unaza, tё pikturuara nё mure dhe nё bluza. Ashtu sikur edhe tё gjithё simbolet e tjerё, dhe Jin Jangu flet nё subkoshiencёn tonё, na josh, na magnetizon, me njё mёnyrё krejt misterioze.

Disa thonё se shpreh tё mirёn dhe tё keqen – mbase nё njё mёnyrё krejt sipёrfaqsore – dhe kjo ёshtё vetёm njё interpretim fёminor i kёtij simboli. I gjithё mendimi dhe kozmogonia kineze   ndodhen brёnda kёtij simboli,  jeta, vdekja, frika, fuqia, errёsira, drita. Jini dhe  Jangu janё dy polet plotёsues dhe tё kundёrt tё natyrёs.

Jangu ёshtё e bardha. Ёshtё ai qё ka pёrgjegjsinё pёr lёvizjen, agresivitetin,  iniciativёn, kreativitetin, forcёn mashkullore, ndjenjat e konfirmuara, Qiellin, dritёn, tё ngrohtёn, tё fortёn. Jang do tё thotё ‘’flamurё qё valёzojnё nё Diell’’, domethёnё diçka qё shkёlqen ose qё ndriçon.

Jini ёshtё e zeza. Ёshtё pёrgjegjёs pёr errёsirёn, pasivitetin, moslёvizshmёrinё, pranimin, elementin femёror, mungesёn e jetёs, hёnёn, natёn, tё ftohtёt, fushat e natyrёs qё marrin dhe mirёmbajnё, qё mbrojnё jetёn brenda tyre, mitrёn nё trupin e femrave, shpellat, ujrat e palёvizshme, tё butёn,  gjёrat qё tёrhiqen, ndjenjat e errёta dhe dinake. Jin do tё thotё ‘’i errёsuar, i vranet’’. Kёto dy lloje energjish pёrbёjnё shprehje tё njё realiteti  unik qё ndodhet pёrtej çdo lloj forme dhe esence, pёrtej çdo lloj dualizmi. Tao-ne.

Nёse do tё vёzhgonim simbolin e Tai- ishi Tu, ashtu sikur quhet, do tё shikojmё se pёrbёhet nga njё rreth qё ёshtё i ndarё nё dy pjesё tё barabarta. Njёra pjesё ёshtё e bardhё  me njё pikё tё zezё brenda, dhe pjesa tjetёr ёshtё e zezё me njё pikё tё bardhё brenda. Nё kёtё mёnyrё ngjyrat ndёrrohen me njёra tjetrёn pa ndalim dhe me kёtё mёnyrё krijohet bota me tё gjithё nuancat e saj.

Ndёrsa simboli lёviz, pika  zezё qё ndodhet nё gjysmёn e bardhё fillon tё zmadhohet dhe tё forcohet, deri sa nё njё moment pushton tё gjithё pjesёn, e cila zёvёndёsohet nga e bardhё nё ё zezё. Kjo lёvizje e energjisё ka si rezultat krijimin e gjёndjeve tё mesme nё natyrё, qё e bёjnё botёn tё jetё e shumёllojshme, tё ndёrlikuar dhe mё tё plotё. Prej kёsaj lёvizjeje krijohen dhe katёr stinёt dhe ndryshimi i tyre, shumёformimi i territorit ashtu siç na e shpjegon Feng Shui, ndryshimet e kohёs, ndryshimet e humorit tonё, lindja e trupave femёrorё dhe mashkullorё. Pa kёtё lёvizje, bota materiale, ose ‘’Maja’’ ashtu sikur e quajnё Indianёt, do tё ishte monotone dhe e njёanshme.

Mёsimet qё na jep Jin Jangu, fshihen pas Feng Shuit. Ky art i lashtё i gjeomandisё  ka pёr qёllim kuptimin e natyrёs dhe harmonizimin  energjive krijuese dhe marrёse tё vendit. Qёllimi ёshtё ekuilibri qё nevojitet nё çdo lloj rasti. Kёshtu sipas kёtij arti, nё shtёpitё e tё gjallёve duhet tё mbizotёrojё energjia jetёdhёnёse Jang, sidomos nё dhomat e fёmijёve. Ndёrsa nё dhomat e gjumit  pёrkundrazi, duhet tё mbizotёrojё energjia Jin, pasi ajo dhomё ёshtё njё vend  pushimi dhe qёtesimi. Energjia e tepruar Jin provokon sёmundje, humbje, madje edhe vdekje. Pёrkundrazi energjia Jin ndihmon trupin dhe kuron sёmundjet, pasi dridhet, zien nga jeta dhe sjell fat tё mirё.

Mёsimdhёnia e Jin Jangut ka frymёzuar dhe artet marciale. Tao ёshtё njё burim ushqimi pёr zhvillimin e arteve marciale tradicionale nё Kinё. Puna e tyre ёshtё mё tepёr brendёsore, dhe njё shembull i mirё pёr kёtё janё murgjit e manastireve Shao Lin.

Sipas Taoizmit, tё gjitha gjёrat kanё dy fuqi tё kundёrta, Jinin dhe Jangun, dy anё qё bashkёmbёshteten, ndihmohen dhe luftojnё. Kёto principe pёrdoren nё pёrgaditjen fizike dhe mendore tё Arteve Marciale, tё bazuar nё energjinё CI qё pёrbёhet nga Jin Jangu.

Nё artet marciale, Jangu ёshtё prapё mё superior, ёshtё jeta, mirёsia, trimёria, bukuria dhe virtyti, rregulli dhe tё gjithё elementet etike, shpirtёrore,  qё nevojitet pёr zgjuar brenda nesh nё mёnyrё qё tё mund tё bёhemi Njerёz. Ndёrsa Jin ёshtё nёntokёsori, ligёsia, egoizmi, e shёmtuara, kaosi, degradimi dhe urrejtja. Edukimi i luftёtarёve ёshtё njё betejё e Jinit dhe Jangut dhe kjo ёshtё rruga e vetёrealizimit.

Mjekёsia tradicionale kineze bazohet nё elementёt Jin dhe Jang tё trupit njerёzor. Çdo sёmundje konsiderohet si njё tronditje e ekuilibrit midis kёtyre dy elementeve. Nё pёrgjithsi, pjesa brёndёsore e trupit ёshtё Jang dhe pjesa sipёrfaqsore quhet Jin. Pjesa pёrpara ёshtё Jang dhe pjesa e pasme e trupit ёshtё Jin. Brenda trupit ekzistojnё organe Jin dhe Jang. Ekulibri brenda trupit mbahet falё rrjedhjёs sё duhur tё vazhdueshme tё Ci, ose energjisё jetёdhёnёse qё qarkullon nёpёrmes njё sistemi.

Nёse kjo rrjedhё e ishit  tё Jin dhe Jang do tё ndalohej, atёherё individi do tё sёmurej, dhe sёmundja kurohet me vendosjen e gjilpёrave nё pika tё ndryshme tё trupit qё rregullojnё rrjedhёn e ishi.

Kёto janё disa nga zbatimet e mёsimdhёnies sё lashtё tё Jin Jangut. Njё mёsimdhёnie kaq e lashtё aq sa edhe malet e fushat qё krijohen nga lёvizja e tij. Kaq tё mençur sa edhe yjet dhe jeta qё ekzistojnё sepse ai ekziston. Ashtu sikurse edhe nё çdo dije tё lashtё, ne vetёm mundohёmi tё degjojmё, tё interpretojmё madhёrinё dhe dijet qё ajo fsheh. Ai qё bёhet i ndёrgjegjshёm i Jin Jangut, ёshtё i aftё tё interpretojё universin dhe bёhet bashkёpunёtor tё rrjedhёs sё pafund tё gjёrave dhe tё Zhvillimit./sa-kra.ch