Nga Amber Phillips

Fakti që Presidenti Trump ndau informacione sekrete në lidhje me Shtetin Islamik me rusët, zyrtarë të inteligjencës, publikisht janë të tërbuar.

“A e kupton atë që është klasifikuar dhe çfarë nuk është?”, Tha një ish-zyrtar i inteligjencës për Greg Miller dhe Greg Jaffe të Washington Post, i cili foli të hënën. “Kjo më shqetëson.”

Qysh kur u zgjodh, Trump ka pasur një sërë të dhënash të pyetjeve, shqetësimeve dhe madje shqetësimeve të drejtpërdrejta, të mijëra burra dhe grave që mbledhin dhe analizojnë sekretet kryesore të vendit. Ja një përmbledhje:

Vënja në dushim të inteligjencën së tyre, të mirëfilltë

Zyrtarët e inteligjencës kishin shpenzuar shumë nga fushatat presidenciale duke hetuar nëse Rusia po ndërhynte në zgjedhje – pavarësisht a ishin ata pas hakimeve të përsëritura dhe grumbullimeve të emaileve që dëmtuan politikisht fushatat zyrtare të Hillary Clinton dhe demokratëve.

Deri në kohën e zgjedhjeve, ata shkuan publikisht me të. Zyrtarët amerikanë të zbulimit lëshuan një raport të jashtëzakonshëm të deklasifikuar në fillim të janarit, i cili deklaroi se Rusia “bëri një fushatë kibernetike gjithëpërfshirëse për të sabotuar zgjedhjet presidenciale të SHBA-ve”, të urdhëruar nga Presidenti rus Vladimir Putin dhe përfundimisht me qëllimin për të ndihmuar Trump të fitojë.

Por Trump nuk ishte gati të thotë aq shumë. Për disa javë, ai kishte hedhur dyshime në përfundimet e komunitetit të zbulimit se Rusia ishte pas hakimeve.

Ai i tha New York Times se të gjitha këto gjëra me Rusisë janë “si një gjueti shtrigash politike”.

Ai madje e vuri në pikëpyetje komunitetin e inteligjencës se ishte javë larg nga drejtimi.

Pasi Trump mori një informim shumë të klasifikuar mbi hakimin rus, ai lëshoi një deklaratë që në thelb e spjegoi përfshirjen e Rusisë:

“Ndërsa Rusia, Kina, shtetet e tjera, grupet e jashtme dhe njerëzit vazhdimisht po përpiqen të thyejnë infrastrukturën kibernetike të institucioneve tona qeveritare, bizneseve dhe organizatave, duke përfshirë Komitetin Kombëtar të Demokratëve, nuk kishte absolutisht asnjë efekt në rezultatin e zgjedhjeve”.

Krahasimi i tyre me Gjermaninë naziste

Një javë para përurimit të Trump, BuzzFeed publikoi një dosje të diskutueshme dhe të pakorrigjueshme duke pretenduar se rusët kishin një lloj shantazi për presidentin e ardhshëm.

Trump, i cili ishte informuar për ditët e ekzistencës së dosjes më parë, ishte absolutisht i çmendur për faktin se u bë publik. Dhe ai e vuri fajin komunitetit të inteligjencës në një mënyrë të madhe:

“Unë mendoj se ishte e turpshme që agjencitë e inteligjencës lejuan çdo informacion që doli të ishte kaq i rremë” për të dalë, tha Trump në një konferencë shtypi. “Kjo është diçka që Gjermania naziste do të kishte bërë dhe bëri.”

Pretendimet se është shumë i zgjuar për udhëzime

Raporti i Miller dhe Jaffe i Post raportonte se Këshilli i Sigurisë Kombëtare i Trump-it i bashkon udhëzime me shumë faqe për Trump, para se të nisë të takohet me liderët e huaj për çfarë të thotë – dhe, me sa duket, çfarë të mos thotë. Por Trump “shpesh i injoron ato”, raportojnë ata.

Trump na paralajmëroi që do të ndodhte. Në një intervistë të dhjetorit me Chris Wallace të “Fox News Sunday”, Trump tha se ai nuk merr udhëzime të përditshme të inteligjencës presidenciale siç kryetarët normalisht bëjnë, sepse ai nuk ka nevojë për to.

“Ju e dini, unë jam, një njeri i zgjuar. Mua nuk duhet të më thuhet e njëjta gjë me të njëjtat fjalë çdo ditë për tetë vitet e ardhshme. Mund të jenë tetë vjet – vërtetë tetë vjet. Nuk kam nevojë për këtë. Por unë them, ‘Nëse diçka duhet të ndryshojë, na tregoni.’ “

Duke folur për madhësinë e turmave para murit të shenjtë të CIA-s

Në ditën e parë të presidencës së tij, Trump u shfaq për të zgjatur dorën komunitetit të inteligjencës duke u drejtuar CIA-së.

Trump qëndroi para vendit më të shenjtë në ndoshta të gjithë agjencitë e inteligjencës amerikane – 117 yje të gdhendur në mermer të bardhë të punonjësve pa emër që dhanë jetën për CIA-në – dhe foli për fitoren e tij zgjedhore dhe mbulimin mediatik të fjalimit të tij të inaugurimit dhe po, madhësinë e turmës së inaugurimit të tij.

Trump filloi mirë: “Unë vetëm dua t’ju bëj me dije se do ju mbështes dhe unë e di ndoshta ndonjëherë ju mendoni se ju nuk keni marrë mbështetjen e kërkuar. Dhe do të merrni shumë mbështetje. Ndoshta ju do të thoni: ‘Ju lutem, mos na jepni aq shumë mbështetje President.’ Dhe do ta keni atë dhe unë mendoj se të gjithë në këtë dhomë e dinë këtë.”

Por pastaj ai vazhdoi duke thonë këto gjëra:

“Ushtria më dha përqindje të mëdha. . . . Ndoshta të gjithë në këtë dhomë votuan për mua. . . . Por unë do të garantoja një pjesë e madhe. Sepse ne jemi të gjithë në të njëjtën gjatësi të valës, miq.”

“Arsyeja që ju jeni ndalesa ime e parë siç e dini është se unë kam një luftë të vazhdueshme me median. Ata janë ndër qeniet njerëzore më të pandershme në tokë. Dhe ata e bënë të tingëllojë sikur kisha një grindje me komunitetin e inteligjencës dhe vetëm dua t’ju tregojë arsyen pse ju jeni numri 1 i ndalesës time është pikërisht e kundërta”.

“A ju pëlqeu të gjithëve fjalimi?”

“Kishim një fushë masive njerëzish. E patë këtë. Mbushur. Unë zgjohem këtë mëngjes dhe shikoj një nga rrjetet dhe ata tregojnë një fushë të zbrazët. Thashë: Prit një minutë. Kam bërë një fjalim. Fusha ishte – ajo dukej si një milion, një milion e gjysmë njerëz.

Drejtori i CIA-s i Presidentit Barak Obama, John Brennan, tha se fjalimi ishte një “shfaqje e neveritshme e vetë-magjistrimit para Mjedisit Memorial të Heronjve të Agjencisë të CIA-s”.

Ndarja e informacionit shumë të klasifikuar me rusët

Lista e zyrtarëve të tanishëm dhe të mëparshëm të inteligjencës, të cilët i thanë Millerit dhe Jaffe se nuk mund të besojnë se Trump ka ndarë informacione super sekrete me rusët është e gjatë. Këtu janë disa nga reagimet e tyre më të ashpra, të përpiluara nga Aaron Blake i Fix-it:

“Trump duket të jetë shumë i pakujdesshëm dhe nuk e kupton rëndësinë e gjërave që ai ka në dorë, sidomos kur bëhet fjalë për inteligjencën dhe sigurinë kombëtare”. – Ish zyrtar i lartë i SHBA-ve i afërt me zyrtarë aktualë të administratës;

“Rusia mund të identifikojë burimet apo teknikat tona.” – Zyrtar i lartë i SHBA-ve;

“Unë nuk mendoj se do të ishte shumë vështirë që ta kuptojmë këtë.” – Ish-zyrtar i inteligjencës i cili ka punuar në çështjet lidhur me Rusinë;

“Ai duket se futet në dhomë ose flet në telefon dhe vetëm shkon sipas momentit – dhe kjo ka dobësi të mëdha. A e kupton ai çfarë është e klasifikuar dhe çfarë nuk është? Kjo është ajo që më shqetëson.”- Ish-zyrtar i SHBA-ve;

Këtë herë, ekipi i Trump u shfaq sikur kuptoi pasojat e veprimeve të tij. Ajo që Trump bëri në këtë mënyrë, minoi mbledhjen e informacioneve të inteligjencës së CIA-s, ndërsa zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë menjëherë filluan t’i telefononin krerëve të CIA-s dhe Agjencisë së Sigurisë Kombëtare për të bërë kontrollin e dëmeve, raportin Miller dhe Jaffe.

Si mund të ndihmojnë këto thirrje telefonike për të lehtësuar tensionet që Trump ka krijuar brenda komunitetit të inteligjencës, mbetet për t’u përcaktuar./The Washington Post/

burimi: Përkthyer nga The Washington Post, nga Lexo.al.


* Pikëpamjet e shprehura në këtë publikim paraqesin mendimet dhe të drejtat e autorit, nuk reflektojnë domosdoshmërisht mendimet e redaksisë së Manastiri Lajm.