Rusia i ka bërë thirrje Zagrebit zyrtar se ukrainasit nuk ofrojnë përvojën e ri-integrimit paqësor, por është vetëm vendimi për t’i trajtuar problemet e tyre.

Këto probleme janë thënë të jetë të lidhur me të drejtat e serbëve dhe pakicave të tjera kombëtare në Kroaci.

Moska i konsideron se problemet kroate në këtë fushë janë kronike. Kryeministri kroat, Andrej Plenkoviq paraqiti propozimin e tij gjatë një vizite të fundit në Kiev, ku sipas tij, mund të aplikohet në zonat e lindore të Ukrainës – Donetsk dhe Lugansk, ku ka luftë dhe ku mund të ketë ndikim të shtetit.

Propozim i Plenkoviq, ka shkaktuar shqetësim serioz për Rusinë, thuhet në deklaratë e Ministrisë së Mbrojtjes ruse, duke paralajmëruar se zgjidhjet e problemeve bazë të Ukrainës arrihen me marrëveshjen e paqes në Minsk.

Kjo marrëveshje përcakton saktësisht se çfarë duhet të bëhet për të rregulluar problemin e Donetskit dhe Luganskit.

“Marrëveshja e Minskur nuk ka alternativë tjetër”, thuhet në deklaratë, transmeton lajmi.net.

“Ne mendojmë se këshilla e “konsulentëve” të huaj mund të krijojë iluzionin në autoritetet e Kievit dhe të përdorin skenare të dhunshme në Donetsk, e më pas kjo nuk do të ndihmojë në zgjidhjen e situatës atje”, thotë ministria ruse.

Përndryshe, qeveria kroate në seancën e saj më 18 nëntor ka themeluar një grup punues për bashkëpunim me Ukrainën, kjo ishte një surprizë e madhe për ta.

Media kroate raportojnë se Zagrebi ka formuar një grupi i punës i cili mund të jap kontribut të madh në stabilizimin e situatës politike në atë vend.

Siç tha kryeministri kroat, Kroacia mund të ofroi shembullin e modelit të ri-integrimit paqësor kur është fjala për Krimenë.